Dit doen we bij BIJ.

We kunnen ons goed voorstellen dat je graag zou willen weten wat wij zoal doen en hoe. Daarom hier even een klein stukje hier over:

 • Als vrijwilliger ga je altijd op pad met één of meer vrijwilligers en een politieagent of een handhaver. Deze politieagent of handhaver is dus altijd aanwezig in de groep of in de nabijheid van de groep. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat een agent in uniform meegaat, of in burgerkleding maar ook kan het zijn dat de agent in burgerkleding op korte afstand aanwezig is in bijvoorbeeld in auto.
 • Als je op pad gaat ben je zeker geen Sherlock Holmes of zo! Je bent eerder iemand die midden in de wijk staat en er alles aan doet om de wijk waar je bezig bent zo veilig mogelijk te maken en houden. Natuurlijk is het een belangrijke taak om criminaliteit tegen te gaan. Maar er zijn veel zaken om dit voor elkaar te krijgen:
  Voorbeeld: Een journalist zei ooit; “Ja lekker. Dan ga je dus op pad en zie je onderweg een stel rakkers staan die wat van plan zijn en vervolgens de benen nemen omdat je er aan komt”. Nou… als je dus ergens surveilleert en een stelletje rakkers die iets van plan zijn nemen de benen….. als het gaat om preventief bezig zijn… DOEL BEHAALD!
 • Preventief bezig zijn is ook die lantaarnpaal die niet meer werkt even noteren zodat er gelijk werk van gemaakt kan worden. Hierdoor zullen veel mensen zich uiteindelijk weer een stukje veiliger voelen.
 • Ook is een taak zwervend (grof)vuil te noteren zodat, zo snel mogelijk, de vuilverwerking er voor kan zorgen dat die troep weer weg is.
 • Maar ook heb je een adviserende taak. Zo kan je bewoners in de wijk adviseren hoe ze inbraken kunnen voorkomen. Denk maar even aan een voorbeeld als iemand adviseren om een ladder uit de voortuin te halen.
 • En dan een totaal andere maar zeker belangrijke taak.
  De ogen en oren zijn voor de politie, handhaving en andere instanties.
  Jij als mens onder de mensen ziet en hoort nu eenmaal veel zaken die wegblijven op plaatsen waar ze juist terecht zouden moeten komen om criminaliteit tegen te gaan.

Zo zie je maar… bij BIJ zijn is een behoorlijk klusje maar wel eentje die enorm veel waarde heeft voor de gemeenschap.

 

Tot slot.

De vrijwilligers bij BIJ doen alles op basis van een gedragscode. Een gedragscode is een reeks afspraken en richtlijnen waar wij ons, als leden van BIJ, aan hebben verbonden en die we naleven om er zo voor te zorgen dat we dat wat we doen ook zo goed mogelijk en uniform doen.

Meer weten over deze gedragscode? Klik dan op deze tekst.