Wat doet BIJ nu eigenlijk en… hoe gaat BIJ te werk?

 

 

Dat zijn een tweetal vragen die wij, van BIJ, regelmatig horen. En daarom is het misschien maar eens tijd, voor een deel, antwoord op deze twee vragen te geven.

Hier onder wat uitleg.

Wat wij van BIJ doen.

Eigenlijk zou je kunnen stellen dat alles wat BIJ doet te maken heeft met de normen en waarden die iedereen wel kent (en sommigen onder ons een beetje lijken te hebben vergeten of verleerd of soms zelfs gewoon niet hebben meegekregen).
En normen en waarden…. wat je er ook van vind… ze zijn gewoon hartstikke belangrijk om met z’n allen iets, een maatschappij, te creëren waarin we allemaal kunnen functioneren, ons veilig kunnen voelen en ook veilig kunnen bewegen.
We hebben het dus niet over etiquette of zo maar, je zou kunnen zeggen in het geval van BIJ, over “wat u niet wil dat u geschied, doe dat ook een ander niet”.

Jammer genoeg is door de hedendaagse individualisering… het ikke, ikke en ikzelf en de daarbij behorende zaken als media en apparatuur het gevoel van “samen één zijn” en rekening met elkaar houden een beetje teloor gegaan.
Kort door de bocht.
Waar het, in het verleden, een vanzelfsprekendheid was dat je de stoep voor je huis schoonhield (letterlijk maar vaak ook figuurlijk)…. daar word je vandaag de dag een beetje uitgejouwd en bezaaid met “kromme” opmerkingen omdat het toch niet jouw eigen stoep is waar je mee bezig bent? Dit, te vaak, aangekleed met kreten als dat dat de taak van de overheid zou zijn.

Erg makkelijk is men soms (helaas) geworden in het afschuiven van de eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de  omgeving of ten aanzien van de mensen waaronder we leven.
En dan krijg je situaties als hondenpoep die niet meer word opgeruimd, containers met afval die overlopen dankzij (illegaal) gestort grofvuil, disrespect vanwege kleur, mening, uiterlijk of gedrag, tot aan extreme situaties aan toe. Situaties als vechtpartijen die zonder enige reden of verklaring ontstaan, structureel (geluids-) overlast, intimidatie, bedreigingen en meer.

En als die toch best wel belangrijke normen en waarden maar lang genoeg genegeerd worden…. dan word zoals alles wat lang en veelvuldig voortkomt… een normenloze maatschappij zonder waarden een vanzelfsprekendheid. En dat is wel het allerlaatste wat BIJ voor iedereen wil!

BIJ maakt zich sterk om deze normen en waarden weer terug te brengen in de maatschappij.
Bij doet dit door preventief aanwezig te zijn daar waar onrust heerst maar ook door de leefomgeving van elke inwoner veiliger te maken door mede zorg te dragen voor een schoner openbaar gebied met functionerende zaken als de simpele lantaarnpaal.
BIJ doet dit ook door mensen, op een zo respectvol mogelijke manier aan te spreken op hun sociale verantwoordelijkheden en het nut daarvan.

Kortweg omdat we, als we gezamenlijk ook de verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen leefomgeving, er dan automatisch ook voor zorgen dat deze omgeving niet alleen prettiger word maar vooral ook veel veiliger en… niet onbelangrijk… krijgt een ieder, op het sociale vlak, dat waar een zeker recht op is. Namelijk: veiligheid in bewegen en uiten, voor elkaar klaar staan als maatschappij en individu in die maatschappij en net zo… een leefomgeving waar je genot van ervaart in plaats van irritatie, wanorde en onveiligheid.

 

Even heel eenvoudig.
Je kunt terecht klagen over het feit dat er veel rommel op straat zwerft.
Maar anderzijds… als iedereen zich voor zou nemen om slechts één keer per dag een simpel stukje zwerfafval op te rapen (en blikje of wat dan ook), dan zouden zowel Beverwijk als Heemskerk in ‘no time’ behoren tot de schoonste woonplaatsen van Nederland. Dan is de klacht nog steeds terecht maar hebben we er met z’n allen ook echt iets aan gedaan.

Doe BIJ een plezier en steun ons!
Dat doe je al door op de Facebook knop onder deze tekst te klikken.

Hoe gaat BIJ te werk.

BIJ is met grote regelmaat op pad in wijken en daar preventief aanwezig. En als u ons tegenkomt staat u vervolgens een massaal goedemiddag, goedenavond of minimaal “hallo” te wachten.
Gewoon! Omdat elkaar begroeten dus eigenlijk een hele simpele norm of waarde is. Of misschien wel weer heel normaal zou moeten worden.
Als wij van BIJ weten waar onrust heerst is de kans groot dat u ons daar aantreft omdat we ons dan aan het inzetten zijn om er voor te zorgen dat die onrust omgezet word naar rust en veiligheid. Dit doen we actueel maar ook preventief.
BIJ gebruikt daar geen enkel geweld voor maar maakt gebruik van de rechten waar elke Nederlandse burger over beschikt. Het onderscheidt dat BIJ hier in maakt is dat BIJ, op dat moment, min of meer massaal gebruik maakt van deze rechten omdat BIJ dan als groep optreed.

Maar BIJ timmert nog veel meer aan de weg!
BIJ is ook dagelijks bezig om de wijken waar we actief zijn beter en veiliger te maken door melding te doen van defecten in openbaar gebied EN… we staan iedereen graag en altijd met respect, te woord.
Ook registreert BIJ bijvoorbeeld of deuren die toegang bieden tot flats en dergelijke gesloten zijn (en als ze open staan sluiten we ze) , of portiek verlichting doet wat het hoort te doen en melden we allerhande andere zaken die bij (kunnen) dragen aan een veiliger en prettiger leefomgeving voor iedereen.

En de resultaten?
Die zijn er naar!
BIJ is nu sinds 5 maanden actief in een tweetal wijken en dit met name in de wijk Oosterwijk. In deze wijk is de criminaliteit zeer sterk afgenomen en is rust en veiligheid voor een groot deel teruggekeerd.
Niet dat BIJ een wondermiddel is, maar dat BIJ bijdraagt aan een veiliger en betere woonomgeving is een vaststaand feit. Net zo als dat een vaststaand feit van een volledig veilige woonomgeving die ook volledig is ontdaan van criminaliteit een utopie is. Maar wel een streven.

En daarom…

Wil jij ook meewerken aan een veiligere omgeving en ben je 18 jaar of ouder?
Het maakt BIJ niet uit of je nu man of vrouw bent en kleurtjes en zo…daar doen we helemaal  niet aan.

En ook als je minder valide bent… bij BIJ ben je van harte welkom!

Neem je huisdier eventueel mee en kom eens per maand, week of dagelijks een ronde meelopen met, misschien wel, de gezelligste club van Heemskerk en Beverwijk.

Kortom… geef jezelf en je medebewoners een prachtcadeau door vrijwilliger te worden bij BIJ!

Wie weet tot gauw! Bij BIJ.

 

Meer weten of je aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan even op “Kom ook bij BIJ!“.